In het onafhankelijke Singapore zijn rellen even uitzonderlijk als stakingen, maar
recenter dan men zou denken. De jongste staking (de eerste na 26 jaar) dateert van 2012, de jongste rellen (de eerste na 44 jaar) van 2013. In beide gevallen ging het niet om Singaporezen, maar om gastarbeiders: Chinezen voor de staking, Indiërs voor de rellen. De Singaporese economie draait immers voor een groot deel op gastarbeiders, die met tijdelijke contracten en dito verblijfsvergunningen geïmporteerd worden.
In de avonduren van 8 december 2012 werd in het stadsdeel Little India een Indische man doodgereden door een bus, zonder dat de chauffeur enige schuld trof. Hierop barstten rellen los die twee uur duurden en waaraan enkele honderden Indische gastarbeiders deelnamen. De uiteindelijke balans was: 54 politiemensen en 8 burgers gewond, 5 voertuigen van politie- en hulpdiensten in brand gestoken en 24 op andere manieren beschadigd. Ook ziekenwagens werden aangevallen en in brand gestoken— immorele acties die haaks staan op de burgerzin die in Singapore de regel is, althans bij de eigen burgers.
De gebeurtenissen zijn goed gedocumenteerd, op het internet volstaan de zoektermen "Little India", gecombineerd met "riot" en/of "2013". (B.v.
hier, hier en op Youtube
hier.)
Alle betrokkenen bleken Indiërs te zijn: staatsburgers van India, geen Singaporezen van Indische afkomst. Vijfentwintig werden veroordeeld tot straffen die lopen van 15 maand cel tot 33 maand + 3 stokslagen. We moeten aannemen dat zij, na hun straf, het land werden uitgezet zoals de 57 anderen die naar hun land van herkomst gedeporteerd werden. Daarnaast kwamen 231 er met een bolwassing vanaf.
De camerabewaking in de wijk werd verscherpt, en het alcoholgebruik beperkt. Er werden ook maatregelen genomen om de "leeglopende" gastarbeiders meer vertier te bezorgen. In Singapore leert men doorgaans van zijn fouten. Dat is helaas niet overal het geval.